سیستم گرمایش از کف از جمله سیستم های مطلوب برای تامین گرمایش ساختمان است. این سیستم آسایش حرارتی برای ساکنین فراهم می نماید و نقش بسزایی در کاهش هزینه های مصرف انرژی ایفا می کند. فرآیند تامین گرما توسط این سیستم بدین صورت است که بخشی از گرما از طریق تابش به فضای خانه منتقل می شود و بخشی دیگر به واسطه رسانش به هوا منتقل می گردد.
در این سیستم ابتدا کف سپس قسمت های بالاتر ساختمان گرم می شوند. نصب و راه اندازی این سیستم در مناطقی که آب و هوای آنها بسیار سرد است راه حلی مناسب برای تامین گرمایش محسوب می شود. عملکرد این سیستم بدین صورت است که وقتی هوای بیرون از ساختمان سردتر از هوای داخل آن باشد خانه گرمای خود را از دست داده، در نتیجه ترموستات سیستم گرمایش از کف فعال می شود. بویلر که در موتورخانه قرار گرفته دمای آب را تا دمای مشخص افزیش می دهد و آن را گرم می نماید. سپس این آب گرم توسط پمپ به لوله های تعبیه شده در کف ساختمان هدایت می شوند و گرمای خود را در فضا منتشر می کند.
این سیستم به علت ویژگی های منحصر بفرد امروزه بسیار پرطرفدار است و اکثر ساکنین منازل تمایل به استفاده از این سیستم گرمایشی در خانه های خود دارند. از مزایای این سیستم می توان به مواردی نظیر ایجاد آرامش و راحتی برای ساکنین، توزیع یکنواخت گرما، فراهم نمودن گرمایش لازم برای کل فضای ساختمان، عدم استفاده از وسایل گرمایشی مانند رادیاتور، حدالقل تفاوت گرمایی در قسمت های مختلف ساختمان، عدم اشغال فضا و محدودیت در طراحی داخلی و … اشاره نمود.
اجرای سیستم گرمایش از کف بدون انجام محاسبات و نقشه امکان پذیر نیست بنابراین باید از قبل نقشه ای برای اجراء طراحی گردد. عدم استفاده از نقشه مناسب منجر به مشکلاتی مانند ترک خوردن کفپوش، سرد بودن و یا گرم بودن بیش از حد برخی از قسمت های خانه، مصرف بالای سوخت و عدم دستیابی به گرمای یکنواخت و مطلوب خواهد شد. هنگام اجرای این سیستم باید به یکسری نکات توجه نمود که در ادامه به آنها اشاره شده است.
نکات مهم در نصب و راه اندازی سیستم گرمایش از کف
- هنگام لوله کشی باید به این نکته دقت نمود که لوله ها از روی هم و یا از زیر دیوار عبور نکنند.
- در لوله کشی این سیستم نمی توان از اتصالاتی نظیر سه راهی در کف ساختمان استفاده نمود.
- آب گرم باید در هر مدار به صورت جداگانه گردش داشته باشد.
- بعد از آنکه سیستم گرمایش از کف به درستی اجرا شد نوبت به مرحله بتن ریزی می رسد. برای تهیه ملات بتن، از مصالح با دانه بندی ریز استفاده می شود. بعد از بتن ریزی به مدت دو روز باید از رسیدن دما به زیر ۵ درجه سانتی گراد خودداری نمود.
- به بتنی که برای بتن ریزی کف استفاده می شود باید روان کننده اضافه نمود زیرا در این صورت می تواند لوله ها را پوشش دهد.
- لایه بتنی باید کاملاً خشک شود و به مدت یک هفته نباید در معرض بارهای سنگین قرار گیرد.
- استفاده از اتصالات برای ترمیم آسیب های وارد آمده به لوله مجاز نمی باشد.
- لوله های سبز یا لوله های پلی پروپیلن برای تامین گرمایش از کف گزینه مناسبی نیستند زیرا ممکن است دچار ترک خوردگی و یا نشتی شوند.
- طرح کلی موتورخانه برای راه اندازی سیستم گرمایش از کف باید توسط مهندس انجام شود.
- مهمترین نکته که در هنگام راه اندازی این سیستم گرمایشی باید بدان توجه نمود افزایش دمای آبی است که به سیستم وارد می شود. این افزایش دما باید به گونه ای باشد که لایه بتنی، لوله های آب گرم و دیگ آب گرم دچار تنش حرارتی قرار گیرند.
- بر روی کلکتور برگشت باید شیر هواگیری نصب گردد.
- کلکتور برگشت باید بالاتر از کلکتور رفت قرار گیرد.با انجام این کار هوایی که در آب است بهتر از سیستم بیرون می رود.
- قسمت هایی از لوله که خم شده اند را در یک غلاف محافظ قرار دهید.
- دمای آب این سیستم در هنگام راه اندازی نباید از ۲۵ درجه سانتی گراد بیشتر باشد. روزانه فقط باید ۵ درجه سنتی گراد به دمای آب اضافه شود.
- لوله ها باید به نحوی به کلکتور متصل شوند که لوله خروجی از آن آب گرم را به مرز سرد برساند.
- برای تمام مدارهای سیستم باید یک شیر مستقل نصب شود.
- تراکم لوله ها در نزدیک کلکتور زیاد است از این رو لوله هایی ورودی نزدیک به آن باید عایق بندی شوند. با انجام اینکار می توان از انتقال گرمای زیاد به سطوح مجاور کلکتور ممانعت کرد.
- فاصله بین لوله ها و طول مدارها باید بر اساس نقشه باشند.
- خم کردن لوله ها باید توسط لوله خم کند انجام شود.
- سیستم گرمایش از کف نباید مستقیماً به دیگ آب گرم متصل شود.
- راه اندازی حوله خشک کن از طریق مدار گرمایش از کف توصیه نمی شود.
- پکیجی که برای تامین انرژی این سیستم مورد استفاده قرار می گیرد باید از کنترل دو منظوره برای کنترل دمای آب برخوردار باشد تا هم بتوان دمای آب گرم مصرفی را کنترل نمود و هم دمای آب سیستم گرمایشی را تنظیم کرد.
- امکان نصب پمپ این سیستم روی مسیر برگشت مجاز نیست زیرا حتماً باید بر روی مسیر رفت قرار گیرد.
- طراحی و اجرای سیستم حرارت از کف نیازمند دقت و حساسیت است و باید توسط یک مجری ماهر انجام شود. مسیرهای لوله کشی که طول آنها از ۱۰۰ متر بیشتر است دارای خم های بسیار می باشند. استاندارد نبودن این خم ها باعث کاهش دما در بخش هایی از سیستم می شود. علاوه بر آن در بعضی موارد خم های غیر استاندارد مسیر لوله را در سیستم مسدود می کنند.
- در اجرای سیستم گرمایش از کف تمام پارامترهای لازم باید مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند و استانداردهای لازم رعایت شوند.
- طراح این سیستم حرارتی باید تسلط کامل بر حوزه تاسیسات داشته باشد.
معایب گرمایش از کف
آیا گرمایش از کف همان گونه که میگویند دارای معایب زیادیست ؟
با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را دریابید.ما در این مقاله قصد داریم تا معایب سیستم گرمایش از کف را برای شما آشکار سازیم و همچنین راهکارهای مناسبی را برای رفع آنها بیان کنیم.
گرمایش از کف نیز مانند سیستمهای گرمایشی متداول در دنیا دارای معایب و مزایایی است . به طور کلی معایب گرمایش از کف به دو دسته تقسیم میشوند.
دسته اول : شایعاتی که در فضای مجازی منتشر شده است .
(مثل پوکی استخوان یا آلرژی و غیره …) که هیچ پایه علمی و منطقی نداشته و فقط شایعاتی است که توسط افرادی با اهداف خاصی در فضای مجازی منتشر شده است و برخی از مردم نیز بدون کوچکترین فکری این شایعات را باور کرده و به دیگران نیز منتقل می نمایند.
دسته دوم : معایب گرمایش از کف ( معایب خاص سیستم )
نکته : گرمایش از کف نیز همچون سیستمهای دیگر مشکلات خاص خود را داراست این درحالیست که همه این مشکلات قابل حل میباشد.
۱: زمان پیش گرمایش سیستم گرمایش از کف
توضیح : گرمایش از کف دارای زمان پیش گرمایی ۳۶ ساعته می باشد بدین شکل که استارت سیستم در اول فصل سرما ( فقط در استارت اولیه در شروع زمستان ) با دمای ۲۰ درجه سانتیگراد است و هر ۱۲ ساعت ۵ درجه میتوان به آن افزود که در طول ۳۶ ساعت به دمای ایده آل که همان ۳۵ درجه است خواهیم رسید.این بدین منظور است که به خاطر گرمای ناگهانی به کف شوک وارد نشود.
این زمان در سیستم رادیاتور ۱۰ ساعت و در سیستمهای هوای گرم مانند فن کوئل زیر ۱ ساعت است.
۲ : عدم اعمال تغییرات در کف ساختمان
توضیح : بدلیل کف خواب بودن سیستم گرمایش از کف و عدم استفاده از اتصالات در لوله های کف خواب پس از اتمام کف سازی دیگر نمی توان در کف ساختمان تغییر ایجاد کرد.اما به ندرت لزوم ایجاد تغییرات در کف پیش خواهد آمد.
داشتن نقشه گرمایش از کف می تواند در این مورد بسیار مهم باشد.چون در نقشه گرمایش از کف فواصل و محل عبور لوله های مشخص شده است.
این درحالیست که تغییرات جزئی و کوچک را میتوان انجام داد وبه طور کلی تغییرات در کف به ندرت انجام می پذیرد.
۳ : کف سازی قبل از اجرای گرمایش از کف
توضیح : قبل از اجرای گرمایش از کف باید روی لوله های آب ، برق ، گاز و …. را به وسیله ملات سیمان هموار کرد تا سیستم گرمایش از کف را بتوان به درستی نصب نمود.
این مشکل نیز می تواند با لوله کشی درست و استفاده از فوم بتن یا پوکه های سبک حل گردد.
۴ : همه گیر نشدن سیستم گرمایش از کف
( بدلیل منتشر شدن شایعات زیاد در خصوص معایب گرمایش از کف )
تجربه نشان داده است اکثریت مردم درایران در مقابل سیستمها و تکنولوژی های جدید که وارد ایران می شود موضع گیری میکنند و پذیرش آن مدتی به طول خواهد انجامید .
مثال های فراوانی در این خصوص می توان بیان کرد .
مثل استفاده از لوله های پلیمری به جای فلزی و شایعاتی مثل سرطان زا بودن این لوله ها که بیان می شد.
۵ : سوختن کف پا یا داغ شدن بیش از حد کف
این مشکل نیز از معایب گرمایش از کف نیست بلکه بخاطر کم تجربگی مجری یا طراحی نادرست سیستم میباشد.اگر مدارهای گرمایش از کف به درستی بالانس نشده باشند و یا لوله ها به درستی خم نشده باشند ، گردش آب بین مدارها به درستی صورت نمیگیرد و باعث ایجاد اختلاف دما در کف میگردد.
درصورت طراحی و اجرای صحیح سیستم گرمایش از کف ، شما در کف ساختمان هیچ گونه داغی احساس نخواهید کرد. زیرا حرارتی که در کف ساختمان وجود دارد از حرارت بدن کمتر یا برابر است.
حرارت گرمایش از کف را می توان در زمستان بین ۲۵ تا ۳۵ درجه بسته به سردی هوای بیرون توسط ترموستات اتاقی تنظیم نمود .
معایب گرمایش از کف در مقابل مزایای آن بسیار اندک است و میتوان گفت سیستم گرمایش از کف در حال حاضر یکی از کارآمد ترین و مقرون به صرفه ترین سیستم های گرمایشی ساختمان میباشد.
نکته مهم : تمامی مشکلات و معایب گرمایش از کف که در اینجا بیان شد، می توان با طراحی و اجرای صحیح سیستم برطرف نمود.